EL PLA PILOT ES QUEDA SENSE EXCUSES


 

El polèmic Pla de Segregació Lingüística (oficialment Pla Pilot Voluntari de Lliure Elecció de Llengua) sempre ha estat defensat per la Conselleria en termes polítics: el compliment de l’acord de govern (oficialment l’Acuerdo conjunto de PP y VOX para el Gobierno de las Islas Baleares).

La justificació del Pla no és lògica ni pedagògica –i així ho demostra el rebuig de la comunicat educativa i l’escàs interès suscitat entre els centres educatius–, sinó que respon únicament a obsessions ideològiques, interessos de partit i equilibris polítics.

La nova situació política deixa l’Acuerdo sense efecte i el Pla Pilot, sense coartada. És obligat tornar a reclamar la seva retirada immediata i reiterar la valoració que se n’ha fet sempre des de l’Assemblea de Docents, des d’on hem denunciat els seus aspectes segregadors, discriminatoris, innecessaris,imposats I dubtosament legals. 

La retirada del Pla és més necessària que mai i, molt especialment, la seva posada en marxa a Secundària, prevista per al curs 2025-2026* i encara no tramitada ni pressupostada (aquesta és ara l’excusa de la Conselleria per no retirar-lo a Primària). 

Esperem que la caiguda de l’Acuerdo entre el Govern i l’extrema dreta, també deixi sense efecte altres perillosos plans que feien referència a l’escola, com són el pin parental, la vigilància ideològica dels centres escolars i la sospita permanent sobre el col·lectiu docent**.

Finalment, hem de recordar que ja fa 15 dies que va acabar el termini de matriculació a Infantil i Primària i encara no s’han fet públiques les dades referides a l’elecció de llengua al primer ensenyament per part de les famílies. I ja és hora de saber-ho.

*Resolució del conseller d’Educació i Universitats per la qual s’aprova el Pla Pilot Voluntari de Lliure Elecció de Llengua per a centres educatius sostinguts amb fons públics d’educació primària i d’educació secundària obligatòria de les Illes Balears a partir del curs 2024-2025
 

4. Àmbit temporal
El curs 2025-2026, el Pla s'iniciarà per als centres d'educació secundària obligatòria que ho sol·licitin, s'aplicarà als alumnes d'educació secundària obligatòria i es perllongarà durant els cursos 2026-2027 i 2027-2028.
 

(...)
 

6. Presentació de sol·licituds 

6.1. Termini
 

–Centres d'educació secundària obligatòria
En la Resolució de convocatòria de la directora general de Planificació i Gestió Educatives, que es publicarà durant el segon trimestre del curs 2024-2025, s';hi inclourà el termini per presentar les sol·licituds.

 

**Acuerdo conjunto de PP y VOX para el Gobierno de las Islas Baleares
 

54. (...) En el ámbito educativo, los padres podrán elegir libremente el centro escolar para sus hijos, así como la primera lengua de escolarización. Nos comprometemos a extender este derecho en todas las etapas educativas antes de acabar la legislatura, sin excluir ninguna de las lenguas cooficiales.
59. Reforzaremos la inspección educativa para preservar la calidad de la enseñanza y la ausencia de intromisiones ideológicas. Además, implementaremos los mecanismes necesarios para garantizar el conocimiento y la aprobación previa de materias extracurriculares, así como su voluntariedad.

Més recent Anterior

Formulari de contacte