LES FAMÍLIES DE BALEARS TORNEN A DECANTAR-SE MAJORITÀRIAMENT PER L’ENSENYAMENT EN CATALÀ

 

Un 78’5% de les famílies de les Illes Balears han triat el català com a llengua del primer ensenyament (Educació Infantil, 3 anys), mentre que un 16% han elegit el castellà i un 5’% no s’hi han pronunciat. És especialment significatiu el cas de Menorca, en què la tria a favor del català ha arribat pràcticament al 90%.

Aquestes són les dades que s’extreuen del comunicat fet públic avui per la Conselleria d’Educació i Universitats, un diumenge del mes de juliol i 23 dies després d’haver-se acabat el termini de matriculació dels infants d’aquesta etapa educativa (8.625 alumnes).

S’evidencia una vegada més el suport majoritari de les famílies de les Illes Balears en favor del model lingüístic escolar propi, que aposta per l’ensenyament en català. Es tracta d’un model educatiu d’èxit, que ha demostrat durant dècades la seva eficàcia respecte dels grans objectius educatius: la integració, la cohesió social i la igualtat d’oportunitats.

L’escassa acollida al Pla Pilot per part de la xarxa escolar (només 11 centres sol·licitants) i, ara, els eloqüents resultats de la tria lingüística al primer ensenyament, demostren que les prioritats de la Conselleria durant aquest primer any de legislatura han estat completament desenfocades. Demanam
una vegada més que els esforços en matèria educativa se centrin en problemes reals i responguin a criteris pedagògics i no a obsessions ideològiques.

Tot i que el comunicat de la Conselleria parla de l’exercici “per primera vegada” de l’elecció lingüística al primer ensenyament, hem de recordar que es tracta d’una antiga obsessió dels governs conservadors: el Govern Matas aprova l’Ordre que regula la lliure elecció de llengua al primer ensenyament* i José Ramon Bauzá força l’elecció de les famílies al cursos 2011-2012 (62%, català; 8%, castellà; i 28%, model lingüístic aprovat pel centre) i 2012-2013 (més d’un 70% en català). Deu anys després, les famílies continuen apostant clarament per l’ensenyament en català.

Recordem que aquesta elecció lingüística només està reconeguda al primer ensenyament (Sentència del TSJIB de dia 19 de desembre de 2013) i que només implica una atenció personalitzada d’entre 6 i 16 hores setmanals que no es pot resoldre, en cap cas, per mecanismes de segregació lingüística.

Els centres no rebran recursos extra per fer aquesta atenció personalitzada, de manera que pot comportar importants dificultats organitzatives, especialment en aquells centres amb més necessitats per atendre.

Aquests són alguns dels aspectes recollits a l’Ordre de l’elecció lingüística al primer ensenyament:

Article 3
(…)
a) Aquests alumnes han de ser objecte de tractament educatiu adient, perquè puguin accedir en les millors condicions psicopedagògiques al context educatiu del centre; i no siguin perjudicats quant al desenvolupament social, ni quant a l’aprenentatge de les dues llengües oficials de la comunitat autònoma de les Illes Balears.
(...) 

c) Els centres hauran de preveure l’adopció de mesures d’atenció específiques per a aquests alumnes.

D’acord amb el nombre de sol·licituds, l’autonomia pedagògica i les disponibilitats del centre, aquestes mesures consistiran en:

–Atenció de suport individual, per part d’un mestre, preferentment del mateix cicle.
–Adaptació pedagògica grupal, dins el mateix cicle, a càrrec d’un mestre de suport.
–D’altres que el centre pugui considerar més adequades a les pròpies necessitats. (...)

d) En relació amb l’apartat anterior, l’atenció docent específica serà d’un mínim de sis hores setmanals i un màxim de setze, de l’horari setmanal dels alumnes de referència. En tot cas, sempre s’haurà de respectar l’aplicació del Decret 92/1997, quant a l’ús del mínim del 50% de català com a llengua d’ensenyament i comunicació. 

f) Els alumnes que rebin aquestes mesures no podran ser segregats per motiu de llengua, i es mantindran inserits en el grup-classe de referència. Així mateix, no s’han de veure afectats quant a les oportunitats de consecució dels objectius educatius del currículum propi de l’etapa.

* Aquí, el document complet:
https://die.caib.es/normativa/pdf/04/2004-09-13_Ordre_BOIB_130_18-9- 04_DretParesElegirLlengua.pdf

Més recent Anterior

Formulari de contacte