LA COMUNITAT EDUCATIVA REITERA EL SEU REBUIG AL PLA DE SEGREGACIÓ LINGÜÍSTICA DE LA CONSELLERIA




El Centre Flassaders de Palma va acollir ahir dimarts l’acte “L’ensenyament, en català”, organitzat per l’Assemblea de Docents. L’acció de reflexió i debat, i en defensa del sistema educatiu propi, s’emmarca dins el procés d’escolarització per la curs 2025-2025, en què es preveu la implantació de diverses mesures que han provocat polèmica i alarma en la comunitat educativa: segregació dels alumnes, incompliment del Decret de Mínims, manca de fonamentació pedagògica i impossibilitat de mantenir el mateix nivell de les dues llengües oficials tal com marca la normativa, entre d’altres.


L’acte ha comptat amb les intervencions de diversos representants d’entitats educatives i culturals: Obra Cultura Balear, Associació de Directors de Primària, FAPA i Col·legi de Docents. També de la Xarxa Educativa per la Llengua, que agrupa més de 30 entitats del sector. Totes han reiterat el seu compromís amb la defensa del model educatiu propi basat en l’ensenyament en català, com a garantia dels principis d’inclusió, igualtat d’oportunitats i no-segregació. Els representants de la comunitat educativa han demanat la retirada d’unes polítiques que consideren segregadores, discriminatòries i imposades sense cap tipus de diàleg ni consens.

L’activitat d’ahir s’inscriu dins la campanya de l’Assemblea de Docents “El català, un ventall d’oportunitats”, que ha anat generant materials per informar les famílies dels avantatges de l’escolarització en la llengua pròpia com l’edició de vídeos –subtitulats a 10 idiomes–, en què diversos personatges expliquen l’experiència d’haver estat escolaritzats en català. Ismael Isaac i Tania Irene López són dos dels protagonistes del vídeos que varen intervenir a l’acte.

Des de FAPA, Miquel Àngel Guerrero va recordar que l’elecció dels pares no pot vulnerar el dret dels alumnes a aprendre la llengua consensuada en el projecte lingüístic de cada centre aprovat pel Consell Escolar, on les famílies són representades, mentre que Joana Maria Mas (ADIPMA) va defensar que la realitat sociolingüística dels centres fa necessari mantenir el model lingüístic que ha funcionat fins ara.

El president de l’OCB, Antoni Llabrés, va afirmar que el Pla Pilot Voluntari no es sustenta en cap dret reconegut a la legislació i que no té per tant cobertura legal. És per això que l’entitat ja ha anunciat la interposició d’un recurs contenciós administratiu i que en demanarà la suspensió cautelar.

Catalina Bibiloni (Xarxa Educativa per la Llengua) va denunciar el trencament del consens educatiu dels darrers 30 anys per part de l'actual govern mentre que, per la seva part, Antoni Salvà (Col·legi de Docents) destacà que no existeix cap indicador objectiu que avali aquest pla lingüístic i que el Col·legi n'ha demanat la seva retirada. També va recalcar que és inadmissible que els claustres dels centres concertats hagin quedat exclosos de la tramitació del Pla Pilot.

L’acte va acabar amb la  crida de Marina Vergés, portaveu de l’Assemblea, per la participació massiva a la Diada per la Llengua de dia 5 de maig, organitzada per l’OCB.

Més recent Anterior

Formulari de contacte