Taula educativa: Els sindicats opinen sobre el nou sistema d’adjudicació de substitucions

Durant el programa hem intentant aclarir els avantatges i els inconvenients del nou sistema telemàtic d’adjudicacions de places per a docents interins, demanant l’opinió a representants sindicals del món educatiu.

El recull de premsa del programa s’ha fet ressò dels motius pels quals els pares escullen el centre educatiu dels seus fills; i també ha recordat les falsedats expressades pels representants dels filòlegs anglesos i l’estat de la caixa de resistència de l’Assemblea de Docents, entre d’altres notícies.

A la secció sobre xarxes socials hem parlat amb humor de toros i educació i de la reunió del president Bauzá amb un alumne de magisteri.

Els sindicats opinen sobre el nou procés d’adjudicació de places de substitucions d’interins

El divendres 13 de març s’ha posat en funcionament un nou sistema d’adjudicació de places. El nou procés ha provocat una certa controvèrsia i diferents posicionaments dels sindicats. Per això, hem volgut conèixer l’opinió de representants sindicals. En el programa han intervingut Maria Alarcón de FETE-UGT, Pere Pol de l’STEI-I i Josep Àngel Revert d'Alternativa.

Pere Pol de l’STEI-I
Pol comença la seva intervenció valorant positivament el nou procés per cridar els interins substituts
perquè “deixam un model que genera moltes suspicàcies perquè un no estava mai segur de si li oferien totes les places disponibles i passam a un model on deixaran de fer telefonades com a metodologia principal i passaran a un sistema d’adjudicació informàtic, telemàtic, públic i transparent, que en essència és que totes les places que s’han de cobrir es publicaran a una llista i durant el cap de setmana tots els interins que són a la llista pendents que els cridin participaran d’aquest procés... S’adjudicaran aquestes places per ordre de prioritats i preferències, i sobretot amb publicitat”.

El representant de l’STEI considera que és un bon moment per experimentar el nou sistema: “no és el mateix implantar un sistema nou el setembre que quan ja ha començat el segon trimestre, perquè ara la quantia de substitucions que s’han de fer és més petita, per tant si hi ha algun problema és més senzill resoldre’l”.

Pol també valora positivament el fet que el nou sistema amplia les renúncies justificades a les places, encara que hi posa un emperò: “no crec que la Conselleria ho hagi negociat tant com tocaria”.

Josep Àngel Revert d'Alternativa
Revert destaca que la participació en el procés telemàtic és voluntària i recorda que hi ha un
procediment extraordinari per aquelles places que queden vacants i no s’hagin cobert amb el procés telemàtic ordinari: “Si el dilluns encara queden places lliures, es posarà en marxa un procés extraordinari que suposa que les places lliures es cobreixin via telefònica. En el procés extraordinari també hi haurà aquelles places que per la seva característica necessitin ser cobertes de forma immediata”.

El sindicat Alternativa considera que el nou procediment és correcte perquè “el canvi suposa un augment de la transparència important. És cert que pel fet de què sigui telemàtic no implica que sigui transparent... també és cert que, d’entrada és una eina que et dóna possibilitats més grans de transparència que una simple cridada telefònica on només intervenen dos”.

Revert acaba donant un vot de confiança a la Conselleria sempre i quan “hi hagi un compromís de revisar el sistema una vegada es posi en funcionament”.

Maria Alarcón de FETE-UGT
Alarcón afirma que el nou sistema d’adjudicació de places no és garantia suficient de transparència
perquè “una cosa és la transparència i l’altre és el sistema com s’ofereixen les places. La transparència vol dir que jo en cada moment i com a observador, puc comprovar el procediment d’acord a una normativa, i això no només depèn del sistema d’adjudicacions.”. Malgrat tot, Alarcón diu que UGT no està en contra del nou sistema d’adjudicació de places: “nosaltres no estam en contra del sistema telemàtic, però jurar i perjurar que el sistema telemàtic ens durà a la transparència és dir mentides, dependrà del pre-, el durant i el post”.

Segons Alarcón la Conselleria ha comès una injustícia canviant el sistema d’adjudicacions a meitat de curs perquè “en el nostre parer el que ha volgut fer la Conselleria és canviar la manera d’adjudicar en pro d’una transparència, però a la vegada ha mogut les condicions de feina d’una convocatòria vigent i això pot crear greuges comparatius entre els interins d’abans de la nova adjudicació”.

Alarcón també recorda que hi haurà dos tipus de substituts durant aquest curs “uns que a principis de curs han estat obligats a escollir una substitució si no volien sortir de les llistes i els qui poden renunciar a una plaça amb l’actual sistema sense sortir de les llistes”.

Tots els sindicats presents estan d’acord amb el fet que el nou sistema no redueix el temps d’espera de 15 dies per a les baixes de més de 30 dies, perquè el problema de la rapidesa no depèn dels tràmits, sinó de la voluntat política d’invertir més recursos en educació.

L’apunt de Pere Carrió ha volgut ser un homenatge a la dona treballadora, per això ha recordat un cas de persecució a una mestra de Valldemossa de l'any 36.

"Avui, en homenatge al Dia de la Dona Treballadora que es commemora el dia 8 de març, us explicaré una història commovedora que va succeí a una mestra durant la Guerra Civil. L'any 1936 Júlia Rodríguez Arroyo era la jove mestra de pàrvuls de Valldemossa. Vivia a Palma i cada diumenge horabaixa pujava al poblet de la Serra on residia a un hotel fins el dissabte. Aleshores baixava a Ciutat amb l'autobús de la una. Quan va estellar la Guerra Civil alguna mala ànima la va denunciar que es passejava pel poble amb un jove desconegut, que no anava mai a missa i que deien que era comunista.

A partir del dia 1 d'octubre de 1936 fou suspesa de feina i sou.
Fins el 2 de juliol de 1937 no va rebre el plec de càrrecs on efectivament l'acusaven de ser simpatitzant del Front Popular, de ser d'ideari irreligiós i de tenir conducta particular excessivament lliure. Ella amb tot això no es va enfonsar ni conformar sinó que va lluitar cercant persones que l'avalassin davant la Comissió Depuradora. Va presentar cartes d'antigues alumnes, d'amigues seves i, fins i tot, del Rector de Valldemossa Mossèn Joan Mir que va suavitzar el primer informe que havia enviat anteriorment a la Comissió Depuradora: "He averiguado que en Petra, de donde fue maestra antes de venir a Valldemossa, se hospedaba en un hotel en donde estaban también otros que eran izquierdistas muy pronunciados y que tal vez por la amistad o trato que no supo o no quiso evitar se ha ganado el título de comunista...". També va aconseguir que el telegrafista de Valldemossa, president que fou de la Junta local de 1ª Ensenyança, Bernat Darder i Canals, fes un informe que no la perjudicava: "Como mujer, su estancia en esta, observó buena conducta, aunque algunos duden de ella por el mero hecho de haberla visto pasearse sola con un joven palmesano, pues a mi me consta que tienen relaciones formales con la aquiescencia de los respectivos padres..."

També va demostrar que en el mes d'agost del 37 s'havia casat amb Andreu Llodrà amb la qual cosa volia fer entendre que era dona decent.
Tots aquests fets tingueren el seu efecte i el novembre de 1937 fou revocada la seva sanció i poc després va obtenir plaça a Petra.
Es va retirar l'any 1974 essent mestra de Can Pastilla."

Més recent Anterior

Formulari de contacte