EXPOSICIÓ RETROSPECTIVA "DOS ANYS DE LLUITA PER L'EDUCACIÓ

L'Assemblea de Docents presenta demà a Can Alcover, dissabte 24 de gener, a les 13 h, una exposició retrospectiva sota el títol recurrent 'Dos anys de lluita per l'educació', una panoràmica d'aquest conflicte educatiu i social insòlit, tant en temps com en intensitat. Una panoràmica que es podrà observar mitjançant 74 imatges i 16 plafons explicatius dels moments més importants pels quals ha transitat aquesta denominada 'marea verda', que s'ha revoltat com mai contra les agressions a l'escola. L'exposició desembarca a Mallorca després d'organitzar-la conjuntament Assemblea de Docents i Espai Mallorca de Barcelona


L'exposició retrospectiva 'Dos anys de Lluita per l'educació' ofereix una visió global del que han estat els anys més intensos i conflictius a les escoles de les Illes Balears. Les retallades salvatges i el menyspreu a l'educació pública, de qualitat i en català desembocaren en una vaga indefinida, una manifestació i una solidaritat històriques; punt d'inflexió molt important, que precedí un curs amb mobilitzacions constants. Una mostra d'aquest activisme constant el podeu constatar en aquest enllaç (https://plus.google.com/photos/117767717326199944624/albums/6107235730637133569?authkey=CMP7xL2dyPnGlwE) on hi ha la cartelleria de molts dels actes organitzats des de l'Assemblea de Docents.

El Govern Bauzá és el principal responsable de la degradació de l'escola pública a les Illes Balears i també de la duració d'una vaga indefinida que ja du desset mesos convocada i a la qual ens hem sumat denou jornades, amb uns índexs de seguiment històrics. No de bades, l'obsessió malaltissa de l'executiu contra l'educació pública, de qualitat, en català i laica ha arribat a degenerar en una situació veritablement tensa Govern i la comunitat educativa, després de les greus agressions en forma de retallades i menyspreu. A tot això, s'hi ha de sumar la improvisació i la precipitació com a indicadors principals d'una gestió caòtica i violenta i, massa sovint, més enllà de la legalitat.

Tres setmanes seguides de vaga indefinida de docents, aules buides, centenars d'iniciatives de suport social, varen confluir en la manifestació més multitudinària que hi ha hagut mai a les Illes Balears, el 29S, amb 100.000 manifestants, de verd, pels carrers de Palma, Menorca i Eivissa.

El conflicte, però, es va tancar en fals i , per contra, va augmentar la tensió entre la Conselleria i els docents. D'aleshores ençà hi ha hagut desenes d'iniciatives pressió i crítica constant contra el Govern, tant en forma de manifestacions, concentracions i accions del tipus 'Rua Verda', 'Primavera Verda' 'Correfoc Verd' 'Marxa Verda' 'Docència Balear Tour'. Però també amb més de tres-centes dimissions de caps de departament i de quinze equips directius; o la no-aprovació massiva dels projectes TIL als centres.

No perdem de vista que aquest moviment ha estat molt seguit i admirat fronteres enllà i que ha estat reconegut en forma de vuit premis  provinents del món educatiu, associatiu i cultural d'entitats de tant de prestigi com l'Associació Rosa Sensat, OCB o Plataforma per la Llengua. Aquesta és una mostra de suport i reconeixement de la tasca exemplar que s'ha duit a terme de forma transversal, entre tota la comunitat educativa que, al capdavall, ens afecta a tots.

En definitiva, un conflicte tan vast i tan transversal que ha condicionat l'activitat política de tot el Govern actual. Amb l'exposició, hom tendrà l'oportunitat de tenir una visió un poc global del que ha estat i del que ha suposat aquest moviment.

La iniciativa de fer aquest recorregut cronològic, com hem dit, va venir de l'Espai Mallorca a Barcelona, on s'inaugurà a principis d'octubre de 2014, sota el mateix lema que la manifestació dels 100.000 'Contra la imposició, defensem l'educació' 
Més recent Anterior

Formulari de contacte