ILLES PER UN PACTE


Amb una ampla participació de les entitats de la comunitat educativa, neix Illes per un Pacte educatiu

Diferents factors com la improvisació i el canvi habitual de les polítiques educatives per part dels diferents governs, el conflicte educatiu o l'interès per part de diferents membres de la comunitat educativa a aportar la seva visió han fet que durant la present legislatura, i especialment ara, s'hagi parlat de la necessitat d'un pacte per l'educació.

Posem-nos al dia d'allò que hi ha hagut fins ara. Molt de ressò ha tengut la proposta de pacte de Menorca Edu21 i aquesta setmana hem conegut que el Cercle per l'Educació, a Mallorca, presentava un altre model de proposta de pacte. Per la seva part, fa mesos que a Eivissa i Formentera ha nascut Pitiüses per l'Acord Educatiu i a Mallorca s'han desenvolupat iniciatives unitàries com la Declaració en Defensa de l'Educació o comarcals com la iniciativa pel pacte de la comunitat educativa del Raiguer. A més, també a Mallorca tenim la proposta de la Plataforma Crida de generar debat i opinió sobre quina és l'educació que volem des de la comunitat educativa, cosa que s'està fent des d'un procés que s'ha anomenat el Llibre Verd. Per últim, no podem oblidar, que nosaltres, com a Assemblea de Docents en el mes de juny vàrem acordar una estratègia per tot el curs que incloïa desenvolupar un procés participatiu i en positiu per crear una proposta o propostes sobre com pensam que hauria de ser l'Educació a les nostres illes. Consideràvem que a final de la legislatura era necessari tenir una proposta per a què qui vingui després d'aquest govern tingui ben clares quines són les demandes de la comunitat educativa.

Davant tanta iniciativa, en el mes d'agost es va redactar la declaració de ses Salines, a Menorca. En aquest text, al què es van anar adherint les entitats que han promogut els diferents processos, es remarcava la coincidència de les diferents parts en els objectius d'un pacte per l'educació i la voluntat d'iniciar un procés conjunt d'elaboració d'unes bases consensuades de pacte per a totes les illes.

L'horabaixa d'ahir divendres va tenir lloc a Palma la primera reunió per posar en marxa aquestes bases de pacte. A la reunió, a la que assistiren representants de les diferents entitats de la comunitat educativa de totes les illes també assistírem membres del comitè de vaga de l'Assemblea de Docents, companys de l'Assemblea de desconcertats i de les comissions de comunicació i pedagògica, així com altres companys de l'Assemblea que participaven des de diverses entitats de les diferents illes. En aquesta trobada es va debatre i acordar com serà el procés de redacció d'aquestes bases.

Per la nostra part, tenim clar que aquest serà un dels temes principals a compartir i explicar abans i durant la propera Assemblea de Docents. Entenem que aquest procés entra dins la línia de treball acordada i que el text de bases que es pugui consensuar haurà d'anar a totes les assemblees de centre per ser valorat i per a després en assemblea general valorar si aquestes bases són pròpies per a les nostres aspiracions com a docents.

Quant a la reunió d'ahir, no es va poder entrar en profunditat a debatre sobre els diferents aspectes dels documents presentats, però els i les diferents participants sí vam donar les nostres visions, a grans trets, sobre aspectes dels documents inicials. Ara, es conformarà un grup de redacció per elaborar un text de bases comunes partint dels diferents documents, grup on hi haurà membres de l'Assemblea de Docents, que serà presentat per ser esmenat i discutit en pròximes reunions.

Per acabar, a Mallorca, abans de final de mes convocarem una assemblea general on s'explicarà aquest procés i des de la qual també es voldrà impulsar la participació als centres i a les nostres comunitats educatives, sempre tenint en compte la proposta de llibre verd de la plataforma Crida.

Som conscients de la diversitat d'entitats que ahir ens aplegàrem a Palma per impulsar la redacció d'aquestes bases. Amb tot, els que ahir hi érem presents, sortírem amb la il·lusió de fer possible un consens de mínims, i amb el convenciment que al final del procés podrem posar damunt la taula tot allò que ens pot unir en la recerca d'unes bases per al model educatiu de futur que volem.

A partir d'ara, facem que aquest procés sigui el més participatiu i horitzontal possible. Tots i totes hi tenim alguna cosa a dir.

Documents:

Proposta Menorca Edu21

http://menorcaedu21.blogspot.com.es/2014/10/versio-actualitzada-del-document-del.html

Proposta Cercle per l'educació

http://cercleeducatiu.org/documents-pacte/document-de-propostes-basiques/

Declaració en Defensa de l'Educació

http://abalearsvolem.com/

Més recent Anterior

Formulari de contacte