L'Administració posa entrebancs per celebrar la Marxa per l'Educació, mentre l'Assemblea de Docents manté ferma la data de la convocatòria

Des del Comitè de Vaga de l'Assemblea de Docents hem convocat avui una roda de premsa per fer una denúncia pública dels entrebancs legals i administratius que s'estan posant a la realització de la Marxa per l'educació aquesta primavera. Aquesta roda de premsa també ha servit per deixar ben clar que la iniciativa de Marxa per l'educació continua i que es realitzarà el pròxim 25 d'abril.

El 12 d'abril de 2014 va tenir lloc la Marxa per l'educació. Aquesta va ser un nou èxit de convocatòria de la comunitat educativa amb una activitat de caràcter lúdic i esportiu que tractava d'aplegar passes en mostra d'un compromís per l'Educació en majúscules. Aquell dia vam anunciar que durant la caminada s'havien donat 92 milions de passes i s'havien recorregut 72.000 km en un trajecte que partia d'Inca i que arribava a Palma.

Aquell mateix dia, alegre, participatiu i actiu, molts participants ja van apuntar que «l'any que ve hem de repetir». En aquesta línia, les passades setmanes, des de la comissió de mobilització de l'Assemblea de Docents s'han repetit les passes per sol·licitar els permisos per l'edició d'enguany. S'ha entregat una documentació pràcticament idèntica a la de l'any passat al Consell de Mallorca i s'han tornat a comprometre les ambulàncies i les assegurances, aquesta vegada pel 25 d'abril.

Però aquest pic ens hem trobat un entrebanc amb el qual no comptàvem. La DGT considera que la nostra marxa «atès el seu caràcter reivindicatiu es troba subjecta a les prescripcions de la Llei Orgànica 9/1983, de 15 de juliol, reguladora del Dret de Reunió, per la celebració de reunions en llocs de trànsit públic, exigint-se la comunicació prèvia a l'Autoritat Governativa”.

En la nostra opinió, aquest és un acte totalment subjectiu que només tracta de posar un entrebanc a la celebració d'un esdeveniment lúdic i esportiu com és una marxa. És un clar intern de desvirtuar-la. Més, quan aquesta marxa ja es va celebrar l'any passat i va tenir unes característiques concretes que no són les d'una manifestació. No hi hagué pancartes, ni càntics, ni crits. El que sí hi hagué són marxaires, voluntaris, taules d'avituallament, ambulàncies i cotxe granera.

Tota l'organització d'aquest esdeveniment resulta quelcom més complicat que una convocatòria d'una manifestació, que és el que ens diu la DGT que hem de fer ara. És molt més fàcil fer una manifestació i duu menys requisits burocràtics. Però no és una manifestació el que nosaltres vam fer, ni és el que volem fer. Volem fer una marxa, una activitat esportiva de caràcter no competitiu sinó solidari, com tantes altres marxes i curses que es celebren cada any donant suport a centenars de causes socials.

Qui no vol que feim una marxa és l'administració. No entenem el canvi de criteri de la DGT d'un any per l'altre, quan l'any passat no va posar cap problema, ni abans, ni durant, ni després de la marxa.

A més, haver de demanar permís per una manifestació d'Inca a Palma ens deixa en la incertesa de saber el que passarà. Per nosaltres mateixos resulta inaudit pensar en una manifestació amb aquest trajecte i no sabem per on ens sortirà la delegació del Govern. Hi ha segones intencions en el canvi de parer de la DGT?

Arriba el final de la legislatura i hi ha qui està nirviós i no vol gent al carrer. Ja ho vam veure fa unes setmanes quan no s'autoritzava a manifestar-se a la comunitat educativa de Santa Maria o als crítics amb la línia d'Alta Tensió a Alcúdia. Una marxa educativa com la de l'any passat és una foto que tornaria a posar en evidència les desastroses polítiques educatives del Govern Balear, i a un mes de les eleccions no interessa.

Qualsevol intent de dificultar o d'ocultar les nostres preocupacions envers l'Educació o de, per uns mitjans o d'altres, censurar-les no tendrà cap repercussió. Avui reiteram que el 25 d'abril tornarà a haver-hi marxa per l'educació. Que aquesta marxa es comunicarà a la delegació del Govern i que treballadors de l'ensenyament, famílies, estudiants i la resta de la societat podrà tornar a caminar per les carreteres de Mallorca per acomiadar aquesta legislatura que no ha estat la de les autopistes de l'educació sinó més aviat la d'una muntanya russa sense manteniment.

Esperam aviat fer públic el cartell, el lema i els detalls de la convocatòria i esperam que això es farà amb la garantia que l'administració no la boicotejarà.



Més recent Anterior

Formulari de contacte